Hur mycket får jag låna?

Behöver du ta ett lån? Då är du förmodligen intresserad av att veta hur mycket pengar du får låna. Det skiljer sig nämligen från person till person. Eftersom banken som lånar ut pengar tar en stor risk behöver de noggrant kolla upp personen som ska ta lånet. Det vill säga, banken behöver veta att låntagaren har en fast inkomst och att personen inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare. Om en person har betalningsanmärkningar innebär det såklart en förhöjd risk för banken.

Varför skulle de vilja låna ut sina pengar till någon som tidigare visat att de inte kan betala tillbaka? Men även om man har betalningsanmärkningar finns det hopp. Många banker lånar ut pengar ändå, det gäller bara att hitta den bank som har bäst villkor och inte ta lån där räntan är alldeles för hög.

Hur baseras summan?

Så hur bestäms det hur mycket jag får låna? Oftast kollar bankerna på vilken inkomst du har. Ju mer du tjänar, ju högre lån får du ta. Även ålder spelar ofta in samt om du redan har ett lån hos CSN eller liknande. Hur mycket du får låna har även att göra med vilken typ av lån du är ute efter. Kanske vill du ta ett bolån för att köpa en bostad. Då kan banken göra en värdering om hur mycket bostaden är värd. Bostadsköp är nämligen ofta en bra investering och en trygghet för banken. Skulle du inte kunna betala tillbaka kan huset användas som pant.

Hur mycket du får låna beror även på hur mycket pengar du kan lägga i kontantinsats, detta gäller för bolån. Har du exempelvis sparat ihop mycket pengar får du möjlighet att låna en större summa. Ju mer du själv kan bidra med, desto högre lån kan du i slutändan ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *